SVI

Toegevoegd aan winkelwagen

Afrekenen

De Smaak van Italië: LU PUZZU


Column van Mark Bertrand:

Je kent het misschien wel. Je komt op je vakantiebestemming aan en gaat 's avonds op zoek naar een restaurant om de vakantie goed en smakelijk te beginnen. Maar ja, hoe zie je aan de buitenkant of het een goed restaurant is? Zeker in een land als Italië waar het lijkt alsof de helft van haar inwoners in de keuken geboren is. Nu kent iedereen wel een aantal manieren om een goed restaurant te ontdekken: je vraagt ernaar bij de receptie van het hotel of of je slentert wat in het rond en kijkt waar het druk is. Mijn favoriet: daar waar de locals zitten, moet het eten goed zijn. Maar hoe moet dat dan als je zo zuidelijk in Italië zit dat ook de gemiddelde Italiaan toerist is? Die ervaring hadden wij afgelopen zomer in het zuiden van Puglia. En dan is het goed om een paar Italianen in je netwerk te hebben...

Vanuit Positano vertrokken we naar de hak van de laars. Dwars door Basilicata togen we naar onze bestemming: Porto Cesareo (onder Lecce, gelegen aan de Ionische zee). Negen dagen hadden we uitgetrokken om dit deel van de laars te verkennen. Diverse plekken stonden al enige tijd rood omcirkeld op onze bucket list. Lecce, Otranto, Santa Maria di Leuca en Alberobello waren de steden die we absoluut wilden zien, evenals het bezoeken van een paar stranden. Onze vriend Toni Etneo had ons al eerder uitgenodigd om hem te bezoeken en met de familie een vorkje te prikken en wijneigenaar Giovanni Calò zou ons een rondleiding geven in zijn domein. Kortom: we hadden eigenlijk te weinig dagen voor ons programma. Over die negen dagen in het zuiden van Puglia kan ik kort zijn: erano meravigliosi, ze waren geweldig! Echt. De mensen zijn er mogelijkerwijs nóg vriendelijker en behulpzamer, de omgeving is oogstrelend en de stranden zijn zalig! Je ziet de invloeden van andere culturen en dat geeft de streek nét een beetje extra. Een soort mystieke schoonheid die je in andere delen van Italië minder ziet. Het heeft zoveel indruk op ons gemaakt dat we er zeker nog vaker naar terug willen. Helemaal nu we weten naar welke restaurants we toe 'moeten' gaan.

In Toscane vraag ik aan de lokale bevolking naar welk restaurant zij gaan. Zij geven je een aantal opties en klaar. Hoe ik weet wie local is en wie niet? Simpel, gewoon een espresso drinken in een barretje en met de eerste de beste Italiaans sprekende persoon wat chit chatten. Klaar. Maar hoe doe je dat als veel Italianen er ook toerist zijn? Zo liepen we op onze eerste avond wat onwennig door Porto Cesareo en waren we op zoek naar een visrestaurant. Ik vroeg wat tips aan de lokale winkeleigenaren en zo kwamen we uiteindelijk bij een restaurant dat prima was, maar het ging toch anders dan normaal. De volgende dag had ik een privébericht van een van onze Italiaans-Belgische vrienden, Massimo Pirrone. Voor diegenen die de naam herkennen: dat zou goed kunnen. Massimo is namelijk bezig om in België in rap tempo uit te groeien tot dé stilista voor de modieuze man, met een kledingzaak in Antwerpen. Maar goed, dat bericht dus van Massimo.

Wat blijkt? Op Facebook zag hij dat we in Porto Cesareo waren en hij had een tip voor ons. Zijn schoonmoeder runt een agriturismo annex restaurant in Porto Cesareo, genaamd Lu Puzzu. Als we ernaartoe wilden gaan, moesten we wel reserveren maar dat regelde Massimo wel. Perfetto! Op maandagavond parkeerden we na een ritje van slechts 15 minuten auto op een bomvolle parkeerplaats. Lucia (de schoonmoeder) heette ons hartelijk welkom alsof we er al jaren kwamen en begeleidde ons naar de tafel. Het eten, de wijn, de hartelijkheid, de sfeer, alles klopte! Alles was puur en oprecht en al tijdens het eten maakten we een nieuwe reservering. Lu Puzzu had binnen de kortste keren ons culinaire hart veroverd en we zijn toch aardig wat gewend. In totaal zijn we er drie keer geweest en iedere keer prezen we Massimo de hemel in. Wat een geweldige tip! En om aan te tonen hoe bijzonder Massimo is; de rekening van ons eerste bezoek was al door hem betaald. Omdat we vrienden zijn, zo vertelde hij me. Dat is voor mij Italië, warm en hartelijk. Lucia, grazie e alla promissa e Massimo, amico mio, grazie per tutto!

Ciao,

Mark

Ook Lu Puzzu beleven? Het adres: via Torre Colimena 56, Torre Lapillo, Porto Cesareo. Buon appetito!

De Smaak van Italië: LU PUZZU

Laaste nieuwe posts