SVI

Toegevoegd aan winkelwagen

Afrekenen

De Smaak van Italië: MAESTRO CARLO BERNINI

Column van Mark Bertrand:

Afgelopen woensdag, 11 mei 2016, was ik aanwezig bij het concert van Carlo Bernini in de Limburghal in Genk. Ik genoot volop en kreeg tijdens 'Con te partirò' kippenvel. Zo mooi, zo krachtig gezongen, meraviglioso! En dus terecht dat Debora Testasecca, Maurizio Galleni, Laura Brioli en Stefano Fini een staande ovatie kregen, wat een prachtige stemmen. Het applaus zwol echter aan tot maximale proporties toen Carlo Bernini vanachter zijn piano opstond en zich bij de zangers en zangeressen voegde. Maestro Carlo Bernini, pianovirtuoos, dirigent en artistic director van Andrea Bocelli.

Carlo Bernini, een naam die in tout Italië alleen maar bewondering oproept, is in het buitenland misschien wat minder bekend. Je kunt deze maestro naar mijn mening in een illuster rijtje als Hayden, Morricone en Chailly zetten. Carlo is geboren voor de muziek, getuige het feit dat hij al als een dreumes achter de piano zat en zijn akkoorden oefende. Op negentienjarige leeftijd studeerde hij af aan het prestigieuze conservatorium van Lucca en na vele jaren ervaring opdoen en een intensieve studie aan het Conservatorio di Livorno mag hij zich sinds 1999 direttore d'orchestra noemen. Vanaf die tijd ligt de klassieke muziekwereld aan zijn voeten en heeft hij zijn baton al voor verschillende orkesten gezwaaid. Ik zal niet de hele lijst opnoemen maar als je Carlo BerniniMilaan, Florence, Parijs, Madrid, Barcelona, Wenen, Moskou, London, Amsterdam, Washington, New York en Los Angeles op je CV hebt staan, ben je gewoon een grote. Een hele grote.

Maar hoe word je nu de vaste dirigent van een wereldster als Andrea Bocelli? Nou, dat is het mooie van Italianen. Die worden vrienden voor het leven. Andrea en Carlo kennen elkaar al sinds 1986. Het zijn vrienden die elkaar gesteund hebben tijdens de bouw van hun carrières en die op elkaar kunnen rekenen, sempre e sempre. Carlo Bernini heeft gewerkt op vele podia. Onder meer bij Laura Pausini, Celine Dion, Zucchero en de 'Grote Drie', inderdaad, Pavarotti, Domingo én Carreras! Queen Elisabeth, presidenten van zowel de Verenigde Staten als Rusland en zelfs Paus Franciscus waren onder de indruk van de muzikale begeleiding van Carlo. Het concert dat hij en Andrea gaven aan de Paus gebeurde overigens op het Sint-Pietersplein in Rome en was voor Carlo één van zijn (vele) hoogtepunten.

Nu vraag je je natuurlijk af: wat doet een man als Carlo dan in Genk? Simpel, Toni Etneo, Andrea Bocelli en Carlo Bernini zijn vrienden voor het leven en dan steun je elkaar. Toen Toni aan Carlo vroeg of hij voor de muzikale omlijsting wilde zorgen voor het grote charity event van 11 mei jongstleden, was zijn antwoord dan ook simpel. Si, certo! En vlak voor zijn optreden zag Carlo mij en we omhelsden elkaar hartelijk. Een jaar geleden samen geluncht en mij herkennen tussen al die mensen. Ook dan ben je een grote, een hele grote. Bravo maestro!

Ciao,

Mark

Fotocredits: Paolo Nucci (via carlobernini.com), Toni Etneo en Arnold West

De Smaak van Italië: MAESTRO CARLO BERNINI

Laaste nieuwe posts